>>> natuurcollege

Home Nieuws Hier en Nu Filosofie kinderen Activiteiten Meditatie Hygiene Bloeddruk Gezonder leven

Al onze activiteiten starten laagdrempelig

Stichting "De Cluft”gaat voor Welzijn, Gezondheid, Bewustzijn en Sport

Welzijn en Gezond zijn van groot belang voor mens én samenleving. Immers ...


oorzaakengevolg.nl

hetlevenbeleven.nl

welzijnengezond.nl

decluft.nl

cknet.nl.nl

Welzijn en Gezond

Het aanbod in supermarkten is zo groot dat het soms lastig is om een bewuste keus te maken. We weten vaak wel wat gezond is, maar die koekjes en andere snacks blijven erg lekker. Deze techniek kan jou helpen om bewustere keuzes te maken.


We hebben het over mindfulness. Eerder hadden we het al over de positieve effecten van mindfulness. Echter is gebleken dat mindfulness ook kan helpen bij een gezond leefpatroon.

DE DRANG VERMINDEREN

Uit een review van de Universiteit van Londen, gepubliceerd in Clinical Psychology Review, is gekeken naar 30 experimentele studies. Bij deze studies werd onderzocht wat het effect van mindfulness is op de drang naar roken, alcohol en voedsel.

HET WERKGEHEUGEN BEZIGHOUDEN

Uit het onderzoek blijkt dat mindfulness goed werkt om de leefstijl positief te verbeteren. Gedacht wordt dat mindfulness dit effect heeft omdat het werkgeheugen – een deel van het kortetermijngeheugen – wordt beziggehouden tijdens mindfulness. Dit gebeurt middels oefeningen en meditatie. Het gevolg van mindfulness is dat de drang langzaam naar de achtergrond verdwijnt.

BLIJF VOLHOUDEN

Verschillende studies laten zien dat de resultaten van mindfulness veelbelovend zijn als deze techniek voor een lange periode wordt volgehouden. Niet alleen de drang in frequentie neemt hierdoor af, maar ook de behoefte om te reageren wanneer je de drang voelt wordt minder. Om dit effect te bevestigen zullen er nog meer onderzoeken worden uitgevoerd.

STARTEN MET MINDFULNESS

Mindfulness helpt niet alleen bij een gezondere leefstijl, maar ook bij het beter kunnen omgaan met spanning en stress. Door regelmatig te mediteren wordt het makkelijker om gedachten te relativeren en meer rust in je hoofd te krijgen. Zelf kun je ook heel eenvoudig starten met mindfulness. Begin bijvoorbeeld met vijf minuten en bouw dit langzaam op. Probeer elke dag een moment voor jezelf te nemen en kom tot rust.
Dit is de reden om vandaag nog te starten met mediteren

De tijd dat mediteren zweverig werd gevonden is voorbij. Mediteren kan ons verder helpen. In deze drukke maatschappij is het goed om dagelijks een rustmoment te pakken waarbij je je ogen sluit en gedachten laat passeren voor wat ze zijn.


Topadvocaat Arnold Croiset van Uchelen is zo iemand die zich regelmatig even terugtrekt wanneer het hem allemaal te veel wordt. Op deze momenten kiest hij er bewust voor om even de rust op te zoeken, de ogen te sluiten en af te dalen naar een stille plek.


Van Uchelen kiest voor transcendente meditatie. Met deze techniek kun je door middel van meditatie innerlijke rust vinden door een dieper bewustzijn op te zoeken. Hij geeft aan dat transcendente meditatie iets anders is dan mindfulness. Bij mindfulness wordt je je namelijk alleen maar bewust van de golven waarop je drijft. ‘Met transcendente meditatie duik je diep onder water.’

STILTE IN JEZELF ZOEKEN

Met transcendente meditatie lukt het om in een toestand van zuiver bewustzijn te komen. Deze vorm van meditatie is erg handig wanneer je aan het piekeren bent. We kennen allemaal tijden dat we ergens te veel over piekeren. Het is dan heel lastig om dit van je af te zetten.


Tijdens transcendente meditatie zijn deze gedachten er ook, ze komen voorbij. Echter, je bent deze gedachten nu even niet. Hierdoor krijg je rust in je hoofd en lukt het je om gedachten te relativeren.

MEDITEREN KAN OVERAL

Mediteren kan in principe overal. Of je nou op de bank zit, in bed ligt, of onderweg bent met de bus of trein. Bijna overal is plek waar je je rust kunt vinden. Ga eens actief op zoek naar zo’n plek. Je zult zien dat het dankzij meditatie steeds makkelijker wordt om met zaken als stress om te gaan. Je leert immers om te relativeren, waardoor zaken opeens niet meer zo erg lijken of het je beter lukt om je grens aan te geven.

Hoe mediteer jij en wat doet het voor je?


Deze techniek helpt je gezonder te leven