>>> natuurcollege

Home Nieuws Hier en Nu Filosofie kinderen Activiteiten Meditatie Hygiene Bloeddruk Gezonder leven

Al onze activiteiten starten laagdrempelig

Stichting "De Cluft”gaat voor Welzijn, Gezondheid, Bewustzijn en Sport

Welzijn en Gezond zijn van groot belang voor mens én samenleving. Immers ...


oorzaakengevolg.nl

hetlevenbeleven.nl

welzijnengezond.nl

decluft.nl

cknet.nl.nl

Welzijn en Gezond

Nieuws over gezondheid en bewustzijn

Enthousiasme is belangrijker dan welke professionele vaardigheid ook.Naar voeding en beweging is veel onderzoek gedaan. Ook is er bij het publiek een stijgende populariteit met betrekking tot zaken als yoga, pilates en mindfullness, sauna- en wellnessbezoek .>>>

Als we onszelf vergeven, zijn we in staat anderen te vergeven.

Home Nieuws Hier en Nu Filosofie kinderen Activiteiten Meditatie Hygiene Bloeddruk Gezonder leven

De meeste artsen erkennen nutteloze medicijnen te verstrekken

Meer dan 80 procent van de artsen erkennen medicijnen en/of behandelingen voor te schrijven waarvan zij weten dat deze onnodig zijn of niet werken – inclusief chemotherapie bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium.

Onnodige behandelingen

Deze ontdekking is het gevolg van een aankondiging van de Engelse Academy of Medical Royal Colleges die een lijst heeft samengesteld met veertig behandelingen die onnodig zijn en niet routinematig voorgeschreven dienen te worden. Hieronder vallen chemotherapie bij kanker in een vergevorderd stadium, röntgenfoto’s bij lage rugklachten, reguliere scans bij terminaal zieke patiënten en routinematige controles na een staaroperatie of een andere standaard routinematige ingreep.

Is het wel nodig?

Bij de bekendmaking van de lijst zei AMRC voorzitter Prof. Dame Sue Bailey dat patiënten tweemaal moeten nadenken voordat ze akkoord gaan met een onderzoek of een behandeling en zich af moeten vragen of het wel nog is. “Patiënten zouden zich moeten afvragen ‘wat gebeurt er als ik niets onderneem?” Het AMRC, een vertegenwoordiging van 21 koninklijke medische genootschappen, heeft zich voorgenomen om de lijst uit te breiden tot circa 150 onnodige behandelingen.

Gedreven door angst

Bij het onderzoek van het AMRC zijn ongeveer 5.000 artsen betrokken. De overgrote meerderheid erkent medicijnen of een onderzoek te hebben voorgeschreven, wetende dat het onnodig is, maar dat zij gedreven werden door angst of mogelijke juridische consequenties en in enkele gevallen omdat de patiënt het eiste.

Ongeveer 20 procent gaf toe antibiotica voorgeschreven te hebben, 16 procent gaf opdracht voor röntgenfoto’s en 14 procent gaf opdracht voor CT scans en bloedonderzoek terwijl het onnodig was.

Bron: The Telegraph


Deze producten hebben een ontstekingsremmende werking


Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, hierdoor ben je niet alleen gezonder maar zit je ook lekkerder in je vel. Hierbij zijn regelmatig bewegen en gezond en gevarieerd eten van essentieel belang. En nu is ook gebleken dat er bepaalde producten zijn waardoor je niet alleen afvalt, maar die ook een ontstekingsremmende werking hebben.

Onder 50 volwassenen met overgewicht werd een onderzoek gedaan naar het verband tussen gezondheid en bepaalde voedingsmiddelen. Er werd gekeken of deze onderzoekspopulatie een betere gezondheid kreeg wanneer zij witmeelproducten, zoals wit brood, witte pasta en witte rijst inruilden voor volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

gegeten. In deze periode was juist een toename van het gewicht te zien.


Afvallen en minder ontstekingen

Het bleek dat wanneer de onderzoekspopulatie de witmeel producten inruilden voor de volkoren producten dit een positief effect op de gezondheid had. Zo bleek niet alleen het gewicht af te nemen, ook nam het aantal laaggradige ontstekingen in het lichaam af.

Van dieet ruilen

Van de onderzoekspopulatie kreeg de helft van de deelnemers acht weken lang alleen producten waar bewerkte granen in zaten. Vervolgens kreeg deze groep acht weken lang een dieet met volkoren producten. De andere helft van de onderzoekspopulatie volgde dit dieet andersom: zij kregen eerst acht weken lang een dieet met volkoren producten en vervolgens aten zij acht weken lang producten met bewerkte granen.


Afvallen met volkoren producten

Wanneer de onderzoekspopulatie volkoren producten at, werden er minder ontstekingsmarkers in het bloed gezien. Dit was met name te zien wanneer er voor rogge werd gekozen. Een bijkomend effect van deze volkoren producten was dat men sneller verzadigd was. Het gevolg hiervan is dat er minder werd gegeten, waardoor er gewicht werd verloren. Dit in tegenstelling van de periode waarin veel bewerkte granen werden

De ziel bevindt zich niet in het lichaam,
het lichaam bevindt zich in de ziel.

Rupert Sheldrake


Duurzaamheid van binnenuit: Analyse van een onduurzame tijdsgeest


We plegen roofbouw op de aarde en op elkaar: snel toenemende opwarming, oceanen vol plastic en een zesde massa-extinctie in volle gang. En de berekeningen zijn onheilspellend.


In 2050 is er meer plastic dan vis in onze zee en volgens de VN kunnen we nog 60 jaar oogsten voordat de aardbodem uitgeput is. De toekomst klinkt alsof we in een verkeerde film zijn beland, vervreemd van wie we eigenlijk willen zijn. Lees verder >>>


Een langer leven in een groene omgeving

Een plantje hier en een plantje daar. Het ziet er gezellig uit en groen straalt rust uit. Het is bijvoorbeeld heerlijk om door het bos te wandelen en om lekker in de tuin te wroeten. Hou jij hier ook van? Dan hebben wij goed nieuws!

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het effect van de woonomgeving onder een groep vrouwen wonend in Amerika. Bij deze vrouwen werd gekeken of bepaalde (omgevings)factoren invloed hadden op hun leven. Totaal deden ruim 100.000 vrouwen mee aan het onderzoek. Van deze vrouwen overleden meer dan 8.600 in de periode tussen 2000 en 2008.

HET POSITIEVE EFFECT VAN EEN GROENE OMGEVING

Voor het onderzoek werd gekeken naar verschillende factoren. En wat bleek? Een groene omgeving had een positief effect op de gezondheid. Zo bleek dat vrouwen die in een landelijke omgeving woonden twaalf procent minder kans hadden om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met de vrouwen die in een stad woonden, zonder groen om zich heen in de vorm van bijvoorbeeld een tuin of park in de buurt. Tevens had deze eerste groep 34 procent minder kans om te sterven aan ademhalingsziekten en liepen zij 13 procent minder risico om te overlijden aan kanker.

EEN ACTIEF EN SOCIALER LEVEN

Een mogelijke oorzaak voor de onderzoeksresultaten is dat mensen met een tuin actiever zijn. Zeker als men de tuin flink onderhoudt en wanneer deze van redelijke omvang is, zal het aardig wat inspanning vergen om de tuin te onderhouden. Een andere mogelijke oorzaak is dat de mensen die in een groene omgeving wonen meer sociale contacten hebben. Deze combinatie van factoren zou er voor kunnen zorgen dat de overlevingskans van vrouwen die in een groene omgeving leven met 30 procent stijgt in vergelijking bij de vrouwen die geen tuin of groen in de omgeving hebben.

GROEN VERLAAGD STRESS

Tevens heeft de kleur groen een kalmerend effect op mensen, waardoor de hoeveelheid stress wordt gereduceerd. Deze stressreductie is weer bevorderlijk voor de levenskwaliteit- en verwachting. Door het tuinieren is iemand even heel ergens anders mee bezig waardoor het als zeer ontspannend ervaren kan worden.

Wil jij ook ontspannen in het groen? Dan kan je natuurlijk zelf in de tuin aan de slag gaan. Heb je geen tuin? Dan kan je ook planten in huis halen en deze verzorgen. Of vraag bijvoorbeeld aan een bekende of je mee mag helpen in de tuin.


In het NU leven betekent niet dat je krampachtig je aandacht fixeert op een moment in de tijd. Dat is een onzinnige kwelling.

Leven in het NU betekent simpelweg dat je bewust aanwezig bent met de ervaring van dit moment, zonder daar mentaal de strijd mee aan te gaan.

16 tips om te leven in het hier en nu. Lees verder >>>


Eieren, misschien wel het meest voedzame product dat je kunt eten,

zijn al ongeveer een halve eeuw in de ban.


In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vonden cardiologen en Becel dat ze te veel cholesterol bevatten. En ondanks dat toen ook al bekend was dat de lever in ons lichaam veel meer cholesterol produceert dan dat we ooit met de voeding kunnen binnenkrijgen, ook als we veel eieren eten, werd de opvatting gepropageerd om eieren te vermijden ter voorkoming van een hartinfarct.


Vooral de eidooiers moest het ontgelden, want daarin zit immers het cholesterol. Daarom werd mensen zelfs aangeraden om alleen het eiwit te eten en de ongezonde, cholesterolrijke eidooier weg te gooien.


Maar vooral de laatste jaren veranderden de inzichten. Eind verleden jaar werd een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition1 waaruit bleek dat het eten van eieren, inclusief de eidooier, na lichamelijke inspanning de spiereiwit-aanmaak sterker stimuleert dan wanneer alleen het eiwit wordt geconsumeerd.Dit is goed nieuws voor bijvoorbeeld hardlopers die na een duurloop hun enigszins beschadigde spieren graag willen herstellen met behulp van hoogwaardige proteïnes.


Dus de essentiële voedingsstoffen in eieren helpen hierbij extra. Herstel is dan effectiever dan met de afgezaagde shakes met soja-eiwitten of met een of ander eiwitrijk zuivelproduct.


In een begeleidend commentaar prees dr. Stuart Phillips van McMaster University in Ontario (Canada) de consumptie van eieren helemaal de hemel in:


‘Hoewel het ei lange tijd in een kwaad daglicht is gesteld, lijkt het er nu op dat het ei wat de spieren betreft veel meer te bieden heeft dan we eerder beseften. Als een relatief goedkope en voedingsrijke eiwitbron verdient het ei terecht aandacht, vooral nu

Kinderartsen waarschuwen voor energiedrankje


LEEUWARDEN (ANP/foodwatch) - Energiedrankjes zijn niet onschuldig en daarom zou de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moeten worden. Dat zegt de Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen maandag namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Het drinken van de pepdrankjes leidt volgens de NVK bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. De Jong-Van Kempen: ,,Artsen zijn zich er steeds meer van bewust dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen."

Volgens De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies.

foodwatch is voorstander van het niet meer aanbieden van deze pertinent ongezonde drankjes aan kinderen: "Energiedrankjes dringen zich in de maatschappij overal op aan jongeren. Ze staan naar hen te lonken in winkels rondom scholen en in de kiosk bij de trein. Zelfs ziekenhuizen, de werkplek van deze verontruste kinderartsen, verkopen ze in hun frisdrankautomaten en kiosken vrij toegankelijk voor kinderen."  

foodwatch heeft al in 2016 aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen gevraagd met de verkoop te stoppen maar die weigerde hierop in te gaan. Dit geeft maar weer aan dat gezonde voeding voor jongeren echt een ondergeschoven kindje is, zelfs in ziekenhuizen waar dagelijks de gevolgen te zien zijn van de consumptie van deze ongezonde drankjes